skip to Main Content

Lokacija: Zagreb
Vrsta projekta: Idejno rješenje
Projektni tim: Tatjana Liktar Elez (arhitektura) i Maja Kljenak (krajobraz), suradnja: Udruga Makemake
Opis:
Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu dio je „sveučilišne osi“ – niza obrazovnih i javnih ustanova koje se protežu od Pravnog fakulteta na sjeveru, preko Akademije dramskih umjetnosti, Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Filozofskog fakulteta pa sve do Fakulteta strojarstva i brodogradnje na jugu. Sve ove javne ustanove imaju vanjske prostore, trgove i parkove, koje podjednako rado koriste studenti, slučajni prolaznici kao i šira zajednica. Ispred FER-a, nažalost, takav prostor ne postoji – dio sveučilišne osi između željezničke pruge i zgrade FER-a nikada nije dovršen u smislu formiranja javnih prostora, a površinu ispred glavnog zapadnog ulaza zauzelo je parkiralište.

Analizom lokacije nametnuo se osnovni koncept projekta – osim osiguranja parkinga za bicikle, aktivirati neiskorištenu južnu zelenu površinu i time osigurati vanjski prostor za boravak i aktivnosti studenata kakav Fakultetu danas nedostaje.

Uvođenjem dva nova elementa – šetnice, koja povezuje prilaz iz Ulice grada Vukovara te trga, smještenog nadomak glavnom ulazu, ostvareno je niz zona za boravak studenata u vanjskom prostoru. Novi trg mjesto je odmora, učenja i okupljanja uz mogućnost raznih dodatnih aktivnosti, poput koncerata, projekcija filmova itd. Rubno uz trg smješteni su elementi za sjedenje – drvene klupe za sjedenje i drvena platforma, koje u kombinaciji s niskim zelenilom formiraju niz malih kutaka prilagođenih različitim načinima korištenja. Sadnjom sedam novih stabala, smještenih duž šetnice te na trgu, osiguran je hlad za sjedenje i ugodan boravak u okruženju zelenila.

Zgrada Fakulteta projekt je arhitekta Božidara Tušeka iz 1960. godine (dio zgrade uz Ulicu grada Vukovara), a dogradnja ostatka Fakulteta projekt arhitekta Marijana Hržića iz 1989. godine. Ovim projektom u korištenje su stavljeni elementi zgrade koji su s vremenom izgubili svoju funkciju – otvoreni su izlazi prema zapadu kojima se može izaći direktno na šetnicu i trg, dok podesti sa zapadne strane pročelja postaju novi elementi sjedenja duž šetnicu.

Arhitektonsko oblikovanje također slijedi jasnoću i čiste linije postojeće arhitekture, dok nova stabla, nisko zelenilo te elementi sjedenja, u obliku drvenih klupa i platforme za sjedenje i ležanje „omekšavaju“ ovaj prostor i u njega unose toplinu i živost.