skip to Main Content

Lokacija: Ilok
Vrsta projekta: Arhitektonsko-dizajnerski projekt
Projektni tim: Arhitektura: Tatjana Liktar Elez (metar milimetar d.o.o.), Dizajn: Petra Vrdoljak i Antonio Karača (Radnja), Konzalting: Manuela Tunjić, Martina Findrik, Mirela Marović Omerzu
Opis:

Interpretacijski centar za posjetitelje smješten je u povijesnom središtu Iloka, unutar kurije Brnjaković, originalno građene u 17 st.
Kurija se prostire na tri etaže, prizemlje, kat i podrum, što je odredilo podjelu centra na tri tematsko-prostorne cjeline; Vinske priče, Povijesne priče i Dunavske priče.
Ulazna etaža, odnosno prizemlje, početna je točka upoznavanja posjetitelja s Ilokom, te se ostvaruje prezentacijom geografskih, povijesnih i kulturoloških značajki. Preostale dvije teme, koje su ujedno i najbitnije značajke Iloka i Iločkog kraja, vinogradarstvo i život uz Dunav, zastupljene su na zasebnim etaža i detaljnije prezentirane.
Namjera centra je kreirati ugođaj boravka i života Iloku. Kretanje kroz prostor centra je koračanje kroz bogatstvo prirodnog i kulturnog svijeta, no primarna namjera je potaknuti posjetitelja na daljnje istraživanje grada i okolice.