skip to Main Content

Lokacija: Stenjevec, Zagreb
Vrsta projekta: Natječajni rad
Projektni tim: autorice Tatjana Liktar Elez (metar milimetar d.o.o.) i Kristina Careva, suradnici: Ines Orešković i Ivan Mostahinić
Opis:

Parcela predviđena za gradnju dječjeg vrtića u Stenjevcu okružena je strukturama (zgradama i dalekovodom pa čak i cestama) vrlo velikog mjerila, potpuno neprilagođenih djeci. Stoga je namjera ovog rada na predmetnoj parceli stvoriti zonu dječjeg mjerila razvedenom izgradnjom koja potiče na istraživanje no u isto vrijeme posjeduje i jasnu prostornu logiku.

Prostorni koncept dječjeg vrtića karakteriziraju četiri tlocrtna modula dimenzija 20 x 20 m. Modulom je stvoren prostorni okvir susjedstva veličinom prilagođen djeci. Svako susjedstvo čine tri pravokutne jedinice površine 60 m2. U dva slučaja susjedstvo čine tri grupne sobe, a u dva slučaja dvije grupne sobe i blagovaonica. Pozicioniranjem pravokutnih jedinica unutar modula, stvoren je međuprostor u koji su umetnute sanitarije te organizirane garderobe i vanjske natkrivene terase. PVN je osmišljen kao providno središte, svojevrsno „srce druženja“ obodno naglašeno nadsvjetlom. Ostali potrebni prostori koji ne služe boravku djece (prostori za odgojno-obrazovne, zdravstvene i ostale djelatnike te gospodarski prostori) organizirani su na sjevernom djelu parcele u volumenu nazvanom „crna kutija“, zamišljen kao „baterija“ sa solarnim kolektorima na krovu koji upijaju energiju.